بافت­ های فرسوده به علت گذشت زمان و عدم سرمایه­­ گذاری لازم در نگهداری از آن­ها با ویژگی ­های خاصی مواجه هستند و عدم دسترسی به درون بافت، فقدان تأسیسات زیر بنایی مناسب، مشکلات زیست محیطی و بالا بودن حجم آلودگی، کمبود امکانات گذران اوقات فراغت، فقر و محرومیت، آسیب­ پذیری در برابر زلزله، سرانه کم خدمات، جمعیت زیاد (تراکم بالای جمعیت)، تراکم ساختمانی کم دوام، ناامنی و معضلات اجتماعی  از پیامدهای آن می باشد .

کلیه بافت­ های فرسوده در هر نوع طبقه ­بندی که قرار داشته­ باشند، به سبب فرسودگی و ناپایداری از خصوصیات مشابه و مشترکی برخوردارند. به عبارت دیگر می­ توان همه بافت ­های فرسوده را بافت ناپایدار دانست. این ناپایداری در وهله اول در برابر زلزله و حفظ ایمنی شهر و سپس در سایر ابعاد آن است. به این ترتیب با توجه به وجود عوامل متعدد در شکل ­گیری و ایجاد بافت­ های فرسوده از یک­سو و اولویت ­بندی اجرایی و سیاست ­های مدیریتی جهت مداخله در آن­ها از سوی دیگر، بافت­ های فرسوده شهری را به انواع مختلفی می­ توان طبقه­ بندی نمود.

بنابراین ملاحظه می­شود که امکان تعریف گونه­ های مشترکی از بافت­های فرسوده که از خصوصیات کاملا مشابه و مشترک برخوردار باشد، منتفی است. چنانچه در هر محله فرسوده با یک نوع بافت، با ویژگی­های خاص خودش مواجه هستیم . لذا وقتی گونه­ های مختلفی از بافت وجود دارد، در نتیجه گونه­ های متعدد مداخله هم مطرح می­ شود.

جهت­ گیری­ های مدیریتی و سیاستی کلان مدیریت، تعیین کننده نوع مداخله بوده و اولویت­ های آن را تشکیل می­ دهد و بر این اساس، تعیین محورهای قاطع برای تعیین نوع بافت و نوع مداخله امکان ناپذیر است. همچنین برنامه مداخله باید ماخوذ از هدف باشد. بر همین اساس مداخله در بافت باید کل شهر و کشور را درگیر کند نه یک نهاد اجرایی متولی را که یک واحد بخشی است. این کار نیازمند درگیر کردن همه بخش­ ها بوده و اساسا دارای خصلت استراتژیک و فرابخشی و میان بخشی است.

  • با توجه به مطالب بالا، می­توان به طور کلی در یک نوع تقسیم­ بندی از انواع بافت­ های فرسوده شهری، آن­ها را به چهار  گروه زیر طبقه ­بندی کرد: 

  1. بافت های شهری دارای میراث تاریخی و فرهنگی  : بافت­ های فرسوده­ای که علی­رغم وجود فرسودگی در گستره آن­ها، بناها، مجموعه فضاها، تأسیسات و تجهیزات شهری با ارزش و با ترتیبی در آن­ها وجود دارد.
  2.  بافت­های شهری فاقد میراث ویژه تاریخی– فرهنگی : بافت­ هایی که پهنه­ های گسترده شهری را به خود اختصاص می­دهند. عمده ­ترین مشکل این بافت­ ها به غیر از مسایل خاص بناهای نامقاوم و کوچک، فقدان خدمات لازم و زیرساخت ­های مناسب شهری است.
  3. بافت ­های فرسوده روستایی– شهری : این مورد، بافت­ های روستایی که به مرور زمان در داخل محدوده خدماتی شهر قرار گرفته ­اند را شامل می­شود. عملکرد زراعی، باغداری، دامداری قبلی ساکنین این بافت­ ها از یک سو و سلسله مراتب دسترسی مورد نیاز شهری امروز از سوی دیگر این بافت­ ها را در بافت­ های معمولی شهری، برجسته نموده ­است.
  4. بافت ­های حاشیه ­ای : این بافت­ ها که در داخل محدوده خدماتی شهری (بافت­ های زور آبادی) و یا خارج از حریم و حوزه نفوذ شهرهای بزرگ واقع شده­ اند، مشکلات گسترده­ای را شامل می­شوند. حاشیه نشینی نه تنها میزبان مهاجرین روستاها و شهرهای کوچک یا مهاجرت­ های بی رویه درون شهری است، بلکه می­ تواند موجب بروز مسایل سیاسی امنیتی حاد نیز در اینگونه شهرها گردد (عندلیب، ۱۳۸۹: ۱۹۷ و ۱۹۸).
خواندن این مطلب پیشنهاد می شود :  نقش دوچرخه در شهرها

(با تشکر از جناب آقای مهندس جوهری برای ارایه مطلب فوق )

https://monajemi.ir/?p=9811

لطفا با ارسال نظرات خود ما را در پیشبرد اهداف مشایعت فرمایید.