اشتباه در سازمانها به دلایل مختلفی اتفاق می افتد ولی اغلب آنها قابل جلوگیری است. اگر مردم تلاش کنند وقتی مشکلی به وجود می آید، آن را بشناسند و علتها را ریشه یابی کنند و برای آن یک اقدام اصلاحی مناسب انجام دهند،
از بروز مشکلات در مراحل مختلف کار پیشگیری میشود و در صورت ایجاد مشکل، در کمترین زمان شناسایی میشود و مثل علف هرز از بین میرود. استفاده از پوکایوکه های ساده در اجزای مکانیکی و دیگر وسایل ایمنی میتواند بصورت شایسته ای از بروز اشتباه و اتفاقات فاجعه بار جلوگیری کند.
پوکایوکه دیدگاهی است که در آن خطاهای بالقوه انسانی و تجهیزاتی شناسایی شده و در صدد از بین بردن آنها می باشد. در این دیدگاه، منشأ عیوب شناسایی و از ریشه حذف میشود.
پوکایوکه یک مفهوم علمی و دانشگاهی نیست بلکه واژه ای است که از دل کارخانه های صنعتی نشأت گرفته و کم کم جای خود را در مجامع علمی، دانشگاهی، نظامی، اجتماعی و آموزشی باز کرده است. هرچند در بسیاری از مجامع، با توجه به نیاز و لزوم جلوگیری از بروز حوادث، خرابیها و ضایعات تکنیکهایی را در دستگاهها و تجهیزات خود اجرا کرده اند ولی رسمی شدن این نام برای این سیستم طول عمر زیادی ندارد. سیستمهای خطاناپذیری که اغلب ابتکارات ساده ای هستند توانسته اند درصد حوادث انسانی، خرابی دستگاهها، ضایعات منابع و خطاهای انسانی را به شدت کاهش دهند و صرفه جوییهای کلانی را به همراه داشته باشند.
پوکایوکه یکی از اجزای اصلی سیستم کنترل کیفیت صفر(ZQC) است که توسط شینگو مطرح شده است؛ ایده ای که باعث تولید محصول بدون عیب میشود. یکی از راههای دستیابی به محصول بدون عیب، استفاده از پوکایوکه است. در این روش از وسایل یا تکنیکهایی استفاده میشود که خطاها را نشان دهد یا از بروز عیب در اولین مرحله کاری، جلوگیری کند. پوکایوکه روشهای ساده ای برای دستیابی به تولید بدون عیب میباشد.
برای دستیابی به این تکنیک ابتدا باید با دیدگاه پوکایوکه آشنا شد و سپس به شناسایی و مطالعه دقیق خطاهای بالقوه انسانی و تجهیزاتی در محیط کار یا زندگی پرداخت. با دسته بندی خطاها بهتر میتوان روی آنها را مطالعه کرد.
شناسایی خطاها به روشهای مختلف امکانپذیر است. برخی به صورت دیداری قابل تشخیص هستند ولی برخی باید به صورت تخصصی تر شناسایی شوند. روشهایی مثل محاسبه ضریب کارایی ،درخت خطاـ شکایت مشتری و … روشهایی هستند که می توانند در شناسایی خطاها مورد استفاده قرار گیرند.