دکتر هانس سلیه می گوید : استرس چاشنی زندگی و یا بوسیدن مرگ است . متاسفانه بیشتر ما استرس را بد و منفی فرض میکنیم و در مواقع استرس بیش از حد نگران می شویم و در بسیاری از موارد عصبانیت ما را به دنبال دارد.
شاید در نگاه اول ، استرس نتیجه عوامل ناخوشایند تلقی شود ولی طبق تعریف ، استرس عبارت است از هر موقعیتی که فرد مجبور شود سازگاری معمول خود را تغییر دهد ، حال این موقعیت ممکن است “مشروط شدن تحصیلی “بوده و برای ما کاملاً ناخوشایند باشد و یا قبولی در امتحانات اعزام به خارج که احتمالاً برای بسیاری از ما، خوشایند محسوب می شود .
این دو موقعیت هر دو استرس زا هستند چرا که در هر دو موقعیت ما مجبوریم شیوه ی همیشگی خود را تغییر دهیم. در اولی باید بیشتر درس بخوانیم تا اخراج نشویم و در دومی باید با آداب و سنن یک کشور خارجی، تنهایی و دور بودن از خانواده و… به شیوه ای جدید کنار بیاییم.
در واقع اندکى استرس لازم است و باید بپذیریم که بیشتر ما بدون احساس رقابت نمىتوانیم مثلا” در ورزش ، موسیقى ، کار و مدرسه و یا دانشگاه موفق شده و به کمال برسیم . بدون استرس بیشتر ما پروژهها یا کارهاى خود را به موقع به پایان نخواهیم رسانید.
- استرس خوب و استرس بد
استرس می تواند به دو شکل متفاوت تجربه شود :
دیسترس : تجربه مداوم غرق شدن در مسئولیت هاست و حرکت در تونل مشکلات است بی آنکه انتهای تونل معلوم باشد . مانند مشکلات مالی ، تعارض در روابط بین فردی ، تعهدات بیش از حد ، دست و پنجه نرم کردن با یک بیماری مزمن یا تجربه کردن یک ضربه روحی شدید .
یوسترس: نوعی استرس مثبت و مفید است ، مثل حالتی که ما تحت فشار هستیم ، ولی این فشار به ما انرژی و انگیزه می دهد تا مسئولیت هایمان را انجام داده و به اهدافمان برسیم . ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر ، ازدواج با فردی که دوستش داریم ، ترفیع شغلی و تغییر شغل از جمله یوسترس های فشارزا اما مفید هستند .
بنابراین استرس همیشه مضر نیست و در واقع استرس می تواند ما را به سوی دادن پاسخ موثر به یک موقعیت هدایت کند( مثل اضطراب قبل از امتحان) این بدان معناست که شما می توانید تصمیم بگیرید که استرس اثر مثبت یا منفی روی زندگی شما داشته باشد.
پژوهش ها ی عملی و تجربه های شخصی نشان می دهد که ما نمی توانیم موقعیت های استرس آفرین را از زندگی حذف کنیم، اما می توانیم آنها را مدبریت کنیم.
استرس هنگامی زیان آور است که شما توانایی کنترل آن را نداشته باشید و هنگامی که استرس شدید ، برای مدت طولانی ادامه پیدا کند اثرات روحی و روانی شدیدی مانند افسردگی، عصبانیت، فقدان خلاقیت، مشکلات گوارشی، میگرن های شدید بر انسان مستولی خواهد شد .