این باغ در شهر کویری شمال شرقی استان خراسان جنوبی و در بستر شهری و در انتهای شرقی خیابان گلشن طبس و بوسیله میرحسن خان، سومین حاکم طبس، که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شدند، احداث گردید.
این باغ با عمارتی در دو طبقه و زیرزمین کوچک، در یک نخلستان(۲۰۰۰ نفر خرما) با ابعادی در حدود ۲۶۶ متر در ۲۶۰ متر بنا شده و به شماره ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سر در ورودی باغ با نمایی از اندود گچ سفید، رو به میدان و سوی دیگر رو به باغ، با ایوانی دو ستونه و تزیینات آجری نقشدار ساخته شده و در این باغ گونه های مختلف گیاهان سازگار با اقلیم های متفاوت آب و هوایی وجود دارد.
ساختمان سر در باغ گلشن در زلزله ویرانگر شهریور ۵۷ طبس از بین رفت اما هم اکنون در همان محل، ساختمانی با همان طرح و نقشه بنا شده است. این باغ دارای دو خیابان اصلی متقاطع بوده و در مرکز آن حوضی با سه فواره است و محوطه باغ را به چهار مربع بزرگ تقسیم می کند که هر کدام از این مربع ها با گذرگاه های کوچکی به چهار کرت تقسیم شده، که در داخل آنها ۲۵۰۰ اصله مرکبات (درختان نارنج و…) و انار (۵۰۰ اصله) کاشته شده است.
این باغ بر روی امتداد جریان آب چشمه های سرد و گرم که به جانب طبس می آید شکل گرفته و آب آن از انتهای مجموعه وارد باغ شده و پس از آبیاری کرت ها و حرکت در جوی ها و فواره ها از زیر هشتی ساختمان سر در می گذرد و به شهر می رود.
در یکی از روزهای گرم سالهای دهه ۵۰ خورشیدی پرندهای مهاجر خسته از بیکران آسمانها و هُرم گرما، ناگهان بهشتی کوچک و سرسبز را در زیر بالهای خود دید؛ راه خود را کج کرد و در باغ گلشن طبس فرود آمد؛ باغی بس مفرح و به دور از هیاهوی شهرهای بزرگ و کوچکی که دیده بود را در برابر خود دید، با مردمانی خون گرم و مهمان نواز و غریب نواز؛ همان جا را برای سکونت خود انتخاب کرد و با مردم بیآلایش طبس زیست.
علی رغم آن که پلیکانهای زیادی در باغ گلشن زیستهاند و بهرغم مراقبتهایی که از آنها میشود، تاکنون تولید نسل نداشتهاند؛ اما در بهار ۱۳۹۳ برای اولین بار، پیرترین پلیکان باغ گلشن طبس تخمگذاری کرد و توانست تا پس از ۳۰ سال اولین رکورد را به نام خود ثبت کند.
این باغ نیز هر سال به ویژه در ایام نوروز پذیرای جمعیت قابل توجهی از مهمانان نوروزی به ویژه مسافران عبوری است. ضمنا اماکن دیدنی شهر طبس به شرح زیر می باشد که در مطالب بعدی نسبت به معرفی آن اقدام خواهد شد :
- باغ گلشن
- ارگ طبس
- امام زاده حسین بن موسی الکاظم
- روستای ییلاقی خرو
- آب گرم مرتضی علی
- طاق شاه عباس
- سد کریت (قدیمی ترین و بزرگترین سد قوسی جهان)
- روستای اصفهک
- روستای ازمیغان(شالی کاری و نخیلات)
- قلعه و مزار روستای پیرحاجات (قرن ۴ هجری)
- کرانههای زیبای کویر
- روستای دیدنی و تاریخی نایبند
- روستای جوخواه و کاروانسراهای شاه عباسی متعلق به دوره صفویه در ۱۸کیلومتری طبس.
- کال جنی و خانهٔ شریف گرگی در شمال جاده طوفان
( با تشکر از جناب آقای محسن رکنی برای ارسال مطالب و عکس های زیبا)