درخت سیب در معرض انواع بیماریها بوده که این بیماریها میتوانند باعث آسیبهای ظاهری کوچک یا آسیبهای جدی از قبیل کاهش محصول و یا حتی مرگ درخت شوند. خوشبختانه باغداران با کاشت گونههای مقاوم به بیماری از بیشتر این بیماریها جلوگیری میکنند. در ادامه تعدادی از بیماریهای شایع درخت سیب معرفی میشوند.
-
لکه سیاه سیب (Apple Scab)
لکه سیاه سیب یکی از رایجترین و جدیترین بیماریهایی است که درختان سیب را مبتلا میکند. این بیماری معمولاً از ابتدا تا اوسط بهار دیده میشود و بیشتر در هوای بارانی شایع است. بیماری توسط قارچ (Venturia inqequalis) ایجاد میشود که زمستان را روی برگهای آلوده روی زمین سپری میکند. هاگهای این قارچ در بهار در هوای مرطوب آزاد میشوند و با وزش باد به برگهای تازه جوانهزده آسیبپذیر حمله میکنند.
لکه سیاه سیب در ابتدا به صورت لکههای زیتونی کوچک در زیر برگها دیده میشود. با رشد قارچ روی برگها هم لکهها پدیدار میشوند که ممکن است این لکهها سیاه یا خالدار با لبههای مشخص باشند. درختان به شدت آسیب دیده ممکن است تا اواسط تابستان کاملاً بیبرگ شوند که باعث میشود درخت به سایر بیماریها نیز آسیبپذیر شود. روی میوه لکه سیاه یا قهوهای و یا بافت نرم ایجاد میشود. لکهها ممکن است سفت یا ترک خورده باشند ولی معمولاً تاثیری داخل میوه ندارند.
گونههای زیادی از درخت سیب نسبت به بیماری لکه سیاه مقاوم هستند. اگر این بیماری در منطقه شما مشکل رایجی است، یک گونه مقاوم را انتخاب کنید. در فصل پاییز سریعا برگها و ذرات پای درختها را جمع کنید و در اول بهار به درختان مستعد کود ضدقارچ بزنید.
-
بیماری آتشک (Fire Blight)
آتشک یک بیماری باکتریایی است که در مناطق زیادی شایع است و کنترل آن دشوار است. درختان مبتلا ممکن است شکوفههای قهوهای آبسوخته و برگهای قهوهای داشته باشند. شاخهها و سرشاخههای درخت ممکن است قهوهای یا سیاه شوند با زخمهای باز که مایع قهوهای غلیظی از آنها تراوش میشود. سرشاخهها ممکن است به سمت عقب خم شده و حالت عصایی به خود بگیرند. این بیماری زمستان را در چوب آلوده سپری میکند و در بهار از طریق باران و حشرات منتشر میشود.
گونههای مقاوم را بکارید و از گونههای مستعد به بیماری آتشک دوری کنید. اوایل بهار، قبل از شروع رشد، به درخت کود بدهید ولی از زیادهروی در کوددهی جلوگیری کنید چون باعث رشد سریع میشود و درخت را بیشتر به آلودگی مستعد میکند.
اواخر زمستان وقتی که درخت در خواب زمستانی است شاخههای آلوده را قطع کنید. هرس کردن درخت وقتی رشد در حال انجام است باعث گسترش بیشتر بیماری میشود. شاخهها را اگر ممکن است بسوزانید تا باکتریهای زنده را از بین ببرید. شاخهها را در ملک خود نگه ندارید.
-
لک چوب پنبهای (Cork Spot)
لک چوب پنبهای شبیه آسیب ایجاد شده توسط تگرگ یا حشره است، ولی این بیماری به دلیل pH پایین خاک و کمبود کلیسم ایجاد میشود. لکهها به شکل گودی کوچک روی پوست سیب در حال رشد ایجاد میشوند. این گودیها به اندازه ۳ سانتیمتر میرسند و ممکن است نرم یا چوب پنبهای باشند. میوه قابل خوردن است ولی کلهها باعث کاهش جذابیت ظاهری آن میشوند.
طبق پیشنهاد متخصصان خاک، اگر pH خاک شما زیر ۶ باشد به خاک آهک اضافه کنید. به درختان کلراید کلسیم اسپری کنید با نسبت ۱٫۵ قاشق غذاخوری کلراید کلسیم به یک گالون آب برای هر درخت. چهار بار از این ماده استفاده کنید، اولین بار بلافاصله بعد از شکوفهدهی کامل باید باشد و بعد هر ده روز یک بار اسپری را تکرار کنید تا به کنترل لکهها کمک کند.
-
سفیدک سطحی (Powdery Mildew)
سفیدک سطحی توسط قارچ (Podosphaera leucotricha) ایجاد میشود و اول به شکل ماده سفید قابل لمس در زیر برگها تشکیل میشود. با رشد و گسترش قارچ برگها پژمرده میشوند، رشدشان کامل نمیشود و کوتاه میمانند و نقاط سیاه کوچک روی برگها و سرشاخهها ایجاد میشود.
از گونههای مستعد به بیماری سفیدک سطحی دوری کنید. درختها را در روز آفتابی بکارید و آنها را با فاصله مناسب و توصیهشده از هم بکارید تا جریان هوای خوبی بین آنها وجود داشته باشد. در اوایل بهار به درختان، سولفورآهک و یا سولفور اسپری کنید.
-
زنگ سیب (Rust)
زنگ سیب یک بیماری جالب است چون نیازمند یک گیاه میزبان مانند سدر، به و یا زالزالک است. قارچها در کیسههای بزرگ رشد میکنند و یا رشد انها درگیاه میزبان دیده میشود. در بهار کیسهها خشک میشوند و هاگها را در هوا آزاد میکنند تا به درخت سیب منتقل شوند. زنگ لکههای زرد یا نارنجی روی برگها ایجاد میکند و میوههای کج و کوله و لک دار به بار میآورد.
-
پوسیدگی سیاه و لکه برگی چشم قورباغه ای (Black Rot and Frog Eye Leaf Spot)
پوسیدگی سیاه و لکه برگی چشم قورباغه ای به بیماری یکسانی در مراحل مختلفی در چرخه بیماری اشاره میکنند. بیماری توسط (Botryosphaeria obtuse) ایجاد میشود، و در ابتدا به شکل لکههای قهو ای در انتهای میوه آشکار میشود. سپس لکهها در دایرههای هم مرکز بزرگ تر میشوند و نهایتاً به رنگ سیاه در میایند و میوه را میپوسانند. برگها ممکن است با لکههای کوچک قهوه ای یا سوراخهای ریز پوشیده شوند. بعد بیماری به شاخههای درخت سرایت میکند و باعث ایجاد زخمایی میشود که نهایتاً درخت را میکشند.
برای مبارزه با این بیماری، همه قسمتهای آلوده درخت را هرس کنید و بلافاصله سوزانده و نابودکنید. درختان آلوده به بیماری آتشک که ضعیف تر شده اند ممکن است به پوسیدگی سیاه مستعد تر شده باشند. به درختان وقتی در مراحل اولیه بیماری هستند کاپتان(Captan) یا سولفور اسپری کنید.
-
پوسیدگی طوقی (Crown Rot)
پوسیدگی طوقی با همان قارچی که پوسیدگی فیتوفتورایی را ایجاد میکند، ایجاد میشود . ولی باعث پوسیدگی در ریشهها و طوق درخت میشود. علائم آن تاخیر در جوانه زدن، تغییر رنگ پوسته و برگ درخت و خشک شدن سرشاخهها است. خیلی با احتیاط کمی از خاک اطراف ریشه درخت را بردارید، مواظب باشید به درخت صدمه نزنید. پوسته بیرونی درخت را بتراشید تا قسمت داخلی چوب دیده شود که به رنگ قهوه ای-قرمز و خیس آب است که تایید میکند درخت شما مبتلا به بیماری پوسیدگی طوقی است.
هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد و احتمالاً درخت شما در نهایت خواهد مرد. همانطور که قبلاً توصیه شد، درختان خود را در منطقه ای که زهکشی مناسب دارد بکارید.
سیبهای که در مزارع بزرگ کشت میشوند در معرض انواع درمانهای شیمیایی قرار میگیرند چون سیب مستعد بیماریها و آفتهای حشره ای زیادی است. ولی پرورش دهندگان خانگی میتوانند با موفقیت و بدون استفاده زیاد از مواد شیمیایی با دنبال کردن چند راهکا رسیب تولید کنند: درختان سیب را جایی بکارید که تابش کامل آفتاب دارد و خاک زهکشی عالی دارد، ذرات افتاده اطراف درخت را فوراً جمع کنید و یاد بگیرید با میوه هایی که عالی عالی نیستند هم میتوان زندگی کرد.
-
راهکارهای پیشنهادی ما
ما برای بیماریهای شایع درخت سیب، راهکارهای موثری داریم. این راهکارها بر منبای بررسی علل و دلایل بروز این بیماریها مانند منشاء باکتریایی، ویروسی و یا کمبود مواد مغذی (ماکرو و میکرو) ارائه میشوند. همچنین راهکارهای ما با استفاده از کودهای ارگانیک NPK و مواد ریزمغذی ارگانیک و برنامه عملی هستند. اگر با هرکدام از مشکلات و بیماریهایی که در بالا ذکر شد و یا هر بیماری و مشکل دیگری در درختان سیب مواجه هستید میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید. همچنین میتوانید سوالات تخصصی و عمومی خود در این زمینه را از طریق فرم ارسال دیدگاه زیر برای ما ارسال کنید.